Удружењe „Девета димензија“

Удружењe стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ (скраћени назив Удружење „Девета димензија“) је врло млада, самостална, независна и неполитичка организација настала као плод љубави њених чланова према деветој умјетности. Основни циљеви су промовисање девете умјетности (стрипа) у Републици Српској и шире путем разних активности, промоција стрипа Републике Српске у окружењу, Европи и свијету, учешће и помагање у акцијама сличних организација младих или организација које се боре за развој спорта, очување животне средине, употребу стимулативних средстава и сл. путем рекламних памфлета на бази стрипа, едукација младих путем школа стрипа, организовање изложби стрипа, илустрације и карикатуре и др.

Удружење „Девета димензија“ тренутно броји 70 чланова из свих дијелова Републике Српске (Бања Лука, Источно Сарајево, Лакташи, Приједор, Добој, Градишка, Невесиње, Вишеград, Козарска Дубица, Српска Костајница, Требиње…) са тенденцијом пораста.

Иако је период од регистрације до данас био врло кратак, Удружење „Девета димензија“ је учествовало у неколико значајних пројекта:

 

  • Покретање и издавање стрип магазина „Parabellum“ у ком су објављени стрипови и текстови стрип аутора из Републике Српске (до сада су изашла 3 броја);
  • Учешће у организацији „5. Међународног салона стрипа – Лакташи 2012.“;
  • Организовање промоција, изложби и стрип радионица на музичком фестивалу „Јелен Демофест“ 2011. и 2012. године;
  • Учешће у стрип дешавањима на фестивалу „Фестивал анимираног филма Бањалука“ 2011. и 2012. године;

Помоћ у финансирању пројеката Удружења „Девета димензија“ обезбјеђена је добровољним прилозима њених чланова, али и другим облицима финансијске подршке.

Посебно истичемо финансијску подршку коју је пружило Министарство породице, омладине и спорта 2011. године за припремање и издавање часописа „PARABELLUM“ број 2.

Општина Лакташи која је препознала залагања и значај стрипа као облика умјетничког изражавања, али и начина за успјешно промовисање културног живота у Републици Српској и подржала организовање и одржавање 5 по реду Међународног салона стрипа Лакташи 2012.

Рад на пројектима удружења окупља не само младе људе из Републике Српске, већ и региона.

Регионалана сарадња манифестује се на више начина. Некада присуством младих људи из региона, едукацијом, радионицама кроз које млади људи размјењују мишљења и искуства, што опет има једну димензију ширења знања и добрих пракси, што води на дугорочном плану ширењу демократије и унапређењу културе живљења у Републици Српској.

Циљеви:

  1. унапређење и развој девете умјетности – стрипа,
  2. популаризација свих облика стрипа,
  3. продукција у области стрипа,
  4. едукација младих на пољу стрипа путем организовања стрип школа и курсева,
  5. организовање јавних манифестација из области стрипа (изложбе, фестивали, салони, такмичења/конкурси, презентације, промоције и сл.)
  6. штампање билтена Удружења са радовима домаћих и гостујућих стрип аутора,
  7. активно учешће на спречавању употребе стимулативних средстава и наркотика код стрип популације и ван ње,
  8. активно учешће у заштити природе и екологији кроз разне видове девете умјетности,
  9. интерорганизацијска и међународна сарадња са сличним Удружењема из ближег и даљег окружења,
  10. хуманитарни рад Удружења,
  11. ангажовање у заштити ауторских права својих чланова,
  12. оснивање стрипарница (специјализованих продавница стрип издања и материјала потребних за цртање стрипова)
  13. сви други задаци који су од интереса за удружење, ширу заједницу и девету умјетност уопште.

Предсједник: Зоран Пејић
Управни одбор: Милорад Вицановић, Дејан Шијук, Станко Гојић, Радован Субић, Предраг Иконић
Скупштина: Сви чланови