Други о нама

„Parabellum“број 11

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” објавило је нови број стрип магазина “Парабелум” 11. по реду, као неформалну најаву за предстојећи 15. Салон стрипа “Лакташи 2023”.

Корицу тј. дуплерицу магазина краси илустрација главног и одговорног уредника Предрага Иконића с колористичким доприносом још једног домаћег аутора Милана Младића, док је дизајн дјело Дејана Шијука. На њој је нацртан “татко на суперхероји Екстра Геџа” који се на свој начин обрачунава с бившим колегама суперхеројима који су посрнули под притиском капитализма и глобализма, док он штити добар укус.

Иконић каже да је излазак овог броја био планиран за децембар, али из низа што објективних и субјективних разлога излазак је пролонгиран, али чекање се у сваком погледу исплатило.

– Овај број “Парабелума” био је планиран за децембар прошле године, али због гужве у штампаријама у том периоду, приватних и цртачких обавеза већег дијела редакције, припреме изласка и штампања албума “Барут и сабља”, “Глуво доба” и “Стивенсон, унутрашњи пират”, те кашњења неколико текстова и стрипова које смо жељели објавити управо у 11. броју је пролонгиран. У сваком случају, мало дуже чекање се исплатило, јер нови “Парабелум” доноси гомилу занимљивих стрипова и теоретских радова на тему девете умјетности, уз неколико специјалних гостију у врхунској форми – рекао је Иконић.

Нови број има 240 страна, а читаоце овом издању очекује и обиман интервју с уредником “Парабелума” и стрип аутором Предрагом Иконићем, као и једна епизода “Екстра Геџе” коју је написао познати српски писац Дејан Стојиљковић, у којем се српски суперхерој на свој начин бори против талачке кризе у нишкој пивари.

Од текстуалних прилога ту су још интервјуи са стрип цртачем Миланом Јовановићем из Србије и Изтоком Ситарем из Словеније, двојица аутора свјетског реномеа. Поред редовних текстуалних рубрика “Историја стрипа Републике Српске”, “Јужњачка утеха”, “Легија незаборавних”, “Био једном један…”, “Кад кадар коракне”, “Парабелум вам представља”, “Од идеје до реализације”, “Вијести из девете димензије” које потписују Здравко Кнежевић, Марко Стојановић, Иван Вељковић и Зоран Стефановић ту су и двије нове рубрике.

– “Стрипофил(м)” је нова рубрика коју уређује Никола Танасић и који пише о феномену Нинџа корњача, а “Силе и силнице” су нова рубрика, чувеног стрип теоретичара Зорана Стефановића у којој представља нове, а квалитетне српске ауторе, овај пут ријеч је о Марку Шереру – рекао је Иконић.

У рубрици “Парабелум вам представља” Никола Борковић представио је рад чешког стрипаџије Јана Ластомирског чији ће албум бити објављен у издању “Девете димензије”. Остатак магазина заузимају стрипови провјерених мајстора из Републике Српске са гостима ауторима из Србије, Хрватске и Словеније.

Радови

Од нових имена с наших простора представљен је рад младог и перспективног сценаристе Николе Видачковића из Бањалуке, а од оних старијих аутора ту су добро позната имена регионалне стрип сцене: Милорад Вицановић Маза, Милан Младић, Здравко Кнежевић, Јелена Јокшич, Јован Братић, Миро Млађеновић, Александар Петрић, Небојша Станић, Марко Стојановић, Ђорђе Милосављевић, Мирољуб Милутиновић Брада, Милан Јовановић, Драган Стокић Рајачки, Властимир Мандић, Горан Ђукић Горски, Жељко Иванчић, Изток Ситар, Геза Шетет и други.

Бранислав Предојевић, „Глас Српске“ број 16149, 24.4.2023. године

You must be logged in to post a comment Login