Новости

„Први салон стрипа“ Братунац од 9. до 10.11. 2018. године

Вечерас, 9. новембра је почео први “Салон стрипа Братунац 2018” који ће понудити посјетиоцима прилику да се упознају са стрипом, а за најмлађе и школу стрипа. Вечерашњем програму присуствовали су домаћи аутори, чланови Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа “Девета димензија” Зоран Пејић, Милан Младић, Горан Лојпур, Јован Братић, Срђан Салат, Здравко Кнежевић и Предраг Иконић. Они су представили нека од својих радова попут  стрип магазина „Parabellum“, „Сарајевски атентат“, „Понори зла“, „Стриповјетке“, “Тимоти Тачер” и друге.

– Циљ „Салона стрипа“ јесте да скупимо све конзументе стрипа на једном мјесту и да видимо колико људи у нашем граду их има који и даље имају страст према стрипу. Такође, желимо стрип промовисати и међу дјецом и научити их да читају стрипове, а не користе паметне телефоне и интернет да се забаве – рекао је Предраг Милић испред организације ове манифестације.

Аутор стрипова Милан Младић каже да је некада стрип био један од ријетких извора забаве, а често је био забрањен од стране родитеља јер се сматрао да утиче на лоше оцјене у школи. Данас је стрип нешто другачије, а аутору пружа могућост да својим пером креира један читав свијет, а он је обрадио дјела Петра Кочића.

– Заједно са колегом Предрагом Иконићем имали смо част да обрадимо пет приповијетки Петра Кочића кроз стрип које је објављено у издању Народне универзитетска Бибилотека Републике Српске на српском и руском језику – каже Младић.

Јован Братић још из дјечачких дана имао је афинитета према историји свог народа и према стрипу због чега се одлучио да уради стрип са историјском тематиком.

– Обајвио сам стрипове под називом ‘Понори зла’. Прича се веже за Други свјетски рат у Херцеговини чиме сам желио историјске мотиве сачувати у форми стрипа – објашњава Братић.
Професорица хемије Светлана Томић из Средњошколског центра Сребреница каже да са својим ученица ради стрип на тему екологије и да јој се оваква идеја враћања стрипа у моду допада, те да је ово прилика да се сретну многи заљубљеници у стрипове.

Током два дана биће представљена и 3. “Изложба стрипа Српске”, а сутра одржаће се радионице и школа стрипа за најмлађе. Посјетиоци дводневне манифестације имаће прилику и да купе неке од стрипова Удружења „Девета димензија“. Ово је први “Салон стрипа” у Братунцу чиме се промовише ова умјетност и враћају успомене на свијет стрипа и одрастање многих генерација.

You must be logged in to post a comment Login