Новости

Први међународни салон стрипа „Девета димензија“ Бањалука 12 – 14.10.2018. године

Први Међународни салон стрипа биће одржан од 12. до 14. октобра у простору Камене куће на Кастелу. Организатор салона је Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“.

Чланови „Девете димензије“ су и ове, као и претходних година, одрадили велики посао када је у питању промоција стрип умјетности на простору Републике Српске. Организација првог Салона круна је досадашњег рада Удружења, те прилика за промоцију стрипа широј јавности, а уједно и шанса љубитељима ове врсте умјетности да упознају врхунске ауторе из свијета, који ће током трајања Салона боравити у Бањалуци.
Прво издање Салона стрипа посјетиоцима ће понудити бројне садржаје, који ће почети и прије 12. октобра, промоцијом пригодне поштанске марке на тему стрипа. Поред тога, планирана је поставка 8 Изложби са преко 500 страница стрипа, те промоције бројних стрип издања.
Оно што посебно издвајамо су стрип радионице и стрип школа. Намјера је да окупимо све више полазника, од 7 до 77 година. Радионице и материјал су бесплатни.
Значај једне овакве манифестације за Бањалуку, али и Републику Српску, огледа се и у врхунским ауторима који ће бити гости Салона.

Тако је, у сарадњи са Амбасадом Италије, планирана промоција легендарног стрип серијала „Алан Форд“, коју ће пратити изложба оригиналних табли овог култног стрипа.
Угостићемо и француског стрип аутора Орелијена Фернадеза, који ће представити своје радове, али и учествовати у стрип школи.
Бањалучки Салон представиће и познатог аутора Сашу Јовановића Фафнера, који је објавио осам албума за француско тржиште.
Планирана је и изложба радова Милорада Вицановића Мазе, који је до сада објавио 30 албума у Француској. „Девета димензија“ успјела је да му објави осам албума на српском језику.
Поред тога, посјетиоци бањалучког Салона имаће прилику да виде и изложбу чувеног стрип цртача Жељка Пахека, те изложбу и промоцију Саше Ракезића Зографа, хероја српског андергроунд стрипа.
У плану овогодишњег Салона је и представљање издања „Девете димензије“, као и Стрип школе, која дјелује на простору Прњавора, Српца и Дервенте у организацији Здравка Кнежевића Кнеза и њиховог стрип часописа „Кунова“.
Посјетиоци Салона упознаће се са радом двије издавачке куће из региона: „Комико“ и „Бесна кобила“ те радом антикварнице „Рамајана“, која представља нешто супротно стрипу. Такође посјетиоци ће моћи да купе и неки од бројних стрипова у понуди стрипарнице „Тарантула“ из Мостара.
Јован Гверо из Новог сада представиће федтивал „Новосадски стрип викенд“ који се одржава већ 12 година заредом.

Такође, гости ће бити и наши пријатељи макетари из Бањалуке, који ће промовисати своје радове. Посебан програм Салона представља промоција „Стриповијетки“. Ово је први пут у историји да су јунаци Петра Кочића представљени публици кроз форму стрип умјетности. Ради се о албуму који носи назив „Стриповијетке“, а у издању је Народне и универзитетске бибилотеке Републике Српске. Албум је реализован у сарадњи са “Деветом димензијом”, има 60 страна са пет Кочићевих прича преточених у стрип.
Поред изложбених поставки гостију (Оурелијен Фернандез, Жељко Пахек, Александар Зограф, Маx вон Фафнер, Милорад Вицановић Маза) и поред већ наведене изложбе стрипа „АЛАН ФОРД“ биће постављене и 2 изложбе из продукције „ДЕВЕТЕ ДИМЕНЗИЈЕ“. Једна од њих је изложба радова полазника стрип школе „КУНОВА“ која дјелује у Прњавору, Србцу и Дервенти и можда најзначајнија „3. Изложба стрипа Српске“ која представља радове 21 требутно активних стрип аутора од Бањалуке преко Источног Сарајева до Невесиња. „3. Изложба стрипа Српске“ ће након овог салона кренути на турнеју широм Републике Српске, а и даље уколико буде заинтересованих.
УДРУЖЕЊЕ „ДЕВЕТА ДИМЕНЗИЈА“

You must be logged in to post a comment Login