Новости

Пригодне поштанске марке: СТРИП

Поште Српске су данас, 10.12.2021. године, издале ново пригодно издање поштанских марака под називом СТРИП. Издате су четири марке у минијатурном табаку, номиналне вриједности 2 x 0,90 КМ и 2 x 1,95 КМ) и један ФДЦ.
Постојање стрипа повезано је с појавом масовних медија. Иако у почетку егзистира као додатна забава за читаоце новина убрзо постаје независни медиј или како се обичава рећи “девета умјетност”. 
Почетком 1997. године у Републици Српској почиње да излази први стрип магазин. У издању куће „Медиа-центар Прелом“ у Бањој Луци се појављује први број магазина „Жалосна свеска“.
Крајем 2006. године „Прва изложба стрипа Српске“ постављена је у Палама, током 2007. године је преношена од Лакташа до Лесковца, а 2008. године је одржан и први салон стрипа – “Лакташи 2008”.
У Бањој Луци је 2011. основано Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ које окупља професионалне цртаче, сценаристе, публицисте и љубитеље стрипа у Републици Српској. Исте године ово удружење је покренуло стрип магазин „Парабелум“ („Parabellum“).
Први Међународни салон стрипа „Девета димензија“ у Бањој Луци организован је 2018. године.
Поште Српске су издавањем ове поштанске марке жељеле, на јединствен начин, промовисати ову неправедно запостављену врсту умјетности, те указати на много успјешних стрип цртача са наших простора. 
Аутор овог издања је Дејан Шијук, графички дизајнер и илустратор из Бања Луке. Стрипом се професионално бави већ 20 година. Добитник је многих награда и признања за дизајн, илустрацију и маркетиншке кампање.
 
 

You must be logged in to post a comment Login