Новости

„PARABELLUM JUNIOR“ број 11

Још за вријеме припреме прошлог, 10. броја, „Parabellum junior-a“ договорили смо се да у будућности динамика излажења овог магазина буде на сваких 6 мјесеци. Било је извјесне бојазни да би таква динамика могла бити неодржива због недостатка дјечијих радова.

Овај једанаести број је први који се појавио само 6 мјесеци након претходног, и са великим задовољством могу рећи да је дјечијих стрипова било довољно да попуни све странице, и да је један дио претекао, и остављен је за дванаести број, који припремамо за октобар мјесец.

На страницама које су намијењене за представљање школа стрипа из нашег окружења, овај пут можете видјети и читати радове омладинске стрип групе из Осијека, коју својим сигурним рукама, љубављу према стрипу и знањем води неуморни професор Дражен Бркић. Они су нам послали велики број својих радова, и то веома квалитетних радова, рађених разним техникама, и у колору, који ми, нажалост, нисмо могли подржати због црно/бијеле концепције нашег магазина, али се надам да то никако неће умањити задовољство током читања. Овом приликом се захваљујем Дражену и његовим младим стрипаџијама на сарадњи, за коју се надам да ће потрајати.

На 4. међународном салону стрипа у Бањој Луци, који је одржан октобра мјесеца прошле године, први пут смо имали такмичарску изложбу дјечијих стрипова и илустрација. Она је такође била међународног карактера. Жири у саставу: Сабахудин Мурановић стрип аутор, Јелена Вучић књижевница и илустраторка и Иван Вељковић сценариста и теоретичар стрипа, наградили су четири дјечија рада. Четири равноправне награде овај пут су однијели: Марија Ђукић из Српца, Зринка Пекез из Славонског Брода, Тома Геић из Осијека и Огњен Илић из Младеновца. Честитамо од срца.

И на крају, и овај пут вас позивам на сарадњу, шаљите нам своје стрипове на наш меил, довољно је да будете млађи од 20 година, то је једини услов, али не и непремостива препрека, уколико сте страији, ваши радови ће бити усмјерени у „Parabellum“ наше издање за озбиљније ствараоце.

Здравко Кнежевић Кнез

You must be logged in to post a comment Login