Новости

Омаж мајсторима

У овим тешким временима када је цијели свијет суочен са борбом против вируса корона, напустила су нас три велика стрип мајстора.  Прије неколико дана напустио нас је Ђовани Романини (Giovanni Romanini) рођен 1945. године. Његова каријера је почела шездесетих година прошлог вијека радом на серијалима „Сатаник“, „Криминал“ и наравно „Алан Форд“ гдје је оставио велики траг туширајући Магнусове оловке. Сарадња са Магнусом, којем је био десна рука, протегнула се и на серијал „Дружина од вјешала“ те на сад већ легендарно гигантско издање Текса „Долина терора“. Романини је од 2000. године био стални члан цртачке екипе Бонелијевог серијала Марти Мистерија, а радио је и за Дизни компанију.

Неколико дана касније остали смо и без Алберта Удерза (Albert Uderzo) једнe од најзначајнијих фигура европске и свјетске стрип сцене. Његов рад је најпознатији по чувеним галским јунацима Астериксу и Обеликсу, али радио је он и на другим стриповима, који су такође имали значајaн утицај на његов рад и стваралаштво (Умпах-Пах, Танги и Лавердир). Сви Удерзови стрипови преведни су на наш језик и објављивани су у више наврата у многим ревијама и албумима.

Трећи стрип великан који нас је напустио је аргентинац Хуан Хименез (Juan Giménez). Овај умјетник рођен је у Мендози, у Аргентини 16. новембра 1943. године. Његови познати стрипови су “Каста Метабарона”, “Четврта сила”, “Лео Роа” и други. Био је приповједач научно-фантастичних прича које су биле превођене широм свијета.

Стрип цртачи из Девете димензије својим цртежима послали су последњи поздрав овој тројици легенди. Почивајте у миру! А ви драги читаоци уживајте у радовима Здравка Кнежевића, Борислава Маљновића, Горана Лојпура, Милана Младића и Предрага Иконића.

 

You must be logged in to post a comment Login