Новости

„Охрабрења“ на Фестивалу анимираног филма у Бањалуци

На овогодишњем фестивалу анимираног филма „Бањалука 2019“ који је одржан у периоду од 24. до 28. октобра 2019. године наше стрип издање „Охрабрења“ аутора Александра Зографа доживјело је своју прву промоцију. На промоцији су говорили аутор и наш предсједник Зоран Пејић.

О мотивацији за објављивање стрип албума, Зограф каже:

– „Било ми је важно да своје радове објавим у књигама и публикацијама различитог формата и обима – мислим да је то веома битно за живот стрипа. Између осталог, почео сам да сабирам и објављујем колекције стрипова из часописа „Време“ по хронолошком редослиједу, и они су се нашли у овој књизи“.

О садржају стрип албума аутор додаје:

– „То је још један пресјек кроз теме којима сам се бавио, из недјеље у недјељу – овог пута, у периоду од августа 2013. до маја 2015. Године. Све те стрип приче требало би да буду охрабрење,  покретач  за неког ко размишља на сличан начин, и који у томе проналази некакав смисао“. 

Саша Ракезић алиас Александар Зограф објављује у домаћој периодици од осамдесетих година. Почев од деведесетих година претежно објављује у иностранству. До сада је објавио педесетак књига стрипова у САД, Великој Британији, Француској, Италији, Грчкој, Јапану, Њемачкој и у многим другим земљама. Од 2003. године редовно објављује у часопису „Време“ двије стране стрипа у боји недјељно. Селектор је стрип програма панчевачког „Нова Фестивала“, а од септембра 2019. и савјетник галерије агенције КомуникАрт. Живи и ради у Панчеву.

You must be logged in to post a comment Login