Новости

Одржана школа стрипа у Приједору

У градској читаоници у Приједору данас је одржана креативна радионица названа „Школа стрипа“, коју су организовали Народна библиотека „Ћирило и Методије“ и Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке Гордана Вила изјавила је новинарима да организовање школе стрипа представља допринос популаризацији умјетности.

– Овакве радионице су постојале и раније, па се надамо да је ово почетак једне традиционалне активности наше установе јер је заинтересованост била огромна, али нисмо могли да изађемо у сусрет свим заинтересованим због епидемиолошке ситуације – рекла је Вила и најавила нову радионицу већ почетком наредне године.

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” Зоран Пејић истакао је да је стрип на овим просторима много више заступљен него што се мисли.

– На свим стрип радионицама које организујемо широм Републике Српске има много ђечака и ђевојчица и њихове радове објављујемо у нашим часописима, а имамо и старије стрип цртаче којима смо исто објавили радове и стрип албуме – рекао је Пејић.

Он је додао да су данас, а то значи да се у читању креће са задње стране и чита се са десне на лијеву страну, као и да има више ђевојчица цртача стрипова.

Један од стрип цртача и модератор ове радионице Срђан Врањеш нацртао је први мангу на простору бивше Југославије који се зове “Ласт хоуп”.

– Након завршетка Академије умјетности у Бањалуци одлучио сам да повежем љубав према приповједаштву и стрипу, а данас ћемо овим младим људима да представимо шта је све потребно да би се одрадила једна добра стрип страница и како да осмислимо сценарио, ликове и причу једног стрипа – рекао је Врањеш прије почетка радионице.

You must be logged in to post a comment Login