Новости

Одржана „Прва школа стрипа“ Србац

Од 25. до 29. јуна 2018. године одржана је Прва школа стрипа у просторијама ЈУ Народне библиотеке Србац . Школа је реализована у сарадњи библиотеке и „Девете димензије“ , а присуствовало јој је петнаесторо младих српчана који су нацртали своје прве стрипове. Школу стрипа је водио Кнежевић Здравко.

ПРВА ШКОЛА СТРИПА У СРПЦУ 2018. ГОДИНЕ

 Текст преузет са званичне странице општине Србац

У Народној библиотеци у Српцу већ трећи дан траје бесплатна школа стрипа која се организује до петка 29. јуна у сарадњи са Удружењем стрип цртача Републике Српске „Девета димензија“ а коју похађа чак 15 полазника. Школу води стрип цртач Здравко Кнежевић из Прњавора, који ради и са младим талентима из Прњавора и Дервенте.

Ово је наставак сарадње србачке библиотеке са овим удружењем након што је 13. јуна у Српцу организовано вече стрипа на којем су представљена стрип издања Девете димензије и њихове досадашње и будуће активности.

„На идеју о организацији ове школе дошло се сасвим случајно јер сам присуствовао једној изложби стрипа у Прњавору гдје сам у разговору са Здравком Кнежевићем видио његову велику жељу да дође у Србац и покрене нешто слично. Захвалан сам што је одвојио своје вријеме и што без новчане надокнаде ради са нашом дјецом. Након завршетка школе, настали радови ће бити објављени у једном од стрип издања Девете димензије заједно са радовима полазника школа из Дервенте и Прњавора“, рекао је директор Народне библиотеке Србац Бранко Савановић.

Стрип цртач Здравко Кнежевић се цртањем стрипа почео бавити још 1978. године у златно доба Југословенског стрипа када је, како каже, то била једина забава за младе а стрип је био јефтин и веома приступачан дјеци. Своје прве радове и карикатуре је објављивао у неким школским листовима, Малим новинама, Политикином забавнику и сарајевском ВЕН-у.

Истиче да је пријатно изненађен одзивом полазника школе стрипа у Српцу и додаје да се већ након неколико дана може примијетити да има веома талентоване дјеце.

„Вјерујем да ће се издвојити барем двоје њих који ће се наставити бавити овом врстом умјетности у будућности. У стрипу није пресудно цртање, јер ја могу научити било кога да направи стрип ако зна да нацрта барем Чича Глишу. Они који цртају имају предност али дјеца треба да знају и да се литерарно изражавају а помало треба да буду и режисери, костимографи и сценаристи“, рекао је Кнежевић.

Један од најстаријих учесника школе стрипа је ученик србачке гимназије, Марко Миљевић, који истиче да је у дјетињству често читао стрипове због чега се опредјелио да учествује у овој радионици.

„Свиђа ми се концепт стрипа, иако нисам толико талентован за цртање већ могу више допринијети у стварању приче. Лијепо је што се покренула ова школа у нашем граду и што се пријавило пуно дјеце. На овај начин они проширују своје видике и развијају љубав према култури“, рекао је Марко. 

Међу талентованим стрип цртачима у Српцу посебно се издваја ученик четвртог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца, Владан Каран, који је још прије неколико мјесеци креирао властити стрип кога је поклонио Народној библиотеци. Ради се о стрипу под називом „Прича о свемоћном Алатку“ чијим се прелиставањем јасно види да је Владан велики таленат због чега представници удружења планирају да његову стрип причу објаве у једном од њихових магазина. 

Удружење стрип цртача Републике Српске „Девета димензија“ тренутно окупља више од 100 чланова из цијеле Републике Српске и током године организује бројне активности. На вечери стрипа у Српцу представљена су њихова бројна издања, међу којима се посебно издваја стрип магазин “Парабелум” који је до сада изашао у осам бројева. 

До краја године планирано је да у Српцу буде организовано још једно вече стрипа на којем би могла бити промовисана и стрип издања младих аутора из Српца.

You must be logged in to post a comment Login