Новости

НАШ ПЕЂА СЛАВНИ НАГРАЂЕН У ЛЕСКОВЦУ

Чак 2839 стрип цртача из 73 земље свијета учествовало је са својим радовима на 22. Балканској смотри младих стрип аутора која је одржана у Лесковцу од 14. до 16. августа 2020. године. Организтаори ове манифестације, Школа стрипа „Никола Митровић Кокан, кажу да је поново постигнут рекорд.
Поред учесника из земаља у којима је веома развијена „девета умјетност“ – САД, Француска, Шпанија и Италија, позиву за учествовање су се одазвали и стрип аутори из земаља које су до овог тренутка за стриповску јавност биле потпуна непознаница, попут Буркине Фасо, Мајанамара, Анголе, Летоније, Нигерије, Бангладеша, Камеруна, Чилеа, Танзаније, Молдавије, Вијетнама, Сирије, Перуа, Малавија и других што све свједочи о раширености девете умјетности у свијету, али и угледу који Балканска смотра младих стрип аутора у Лесковцу
Што се самог програмског дијела тиче, поштоваоци стрипа у Лесковцу нису, упркос изнуђеном недоласку гостију, били ускраћени ни у том погледу – са видео бима у Лесковачком културном центру сво вријеме манифестације био је емитован унапријед припремљен, богат програм састављен од обраћања, предавања, презентација и демонстрација рада..
Будући да Балканска смотра младих стрип аутора има педагошки карактер по чему је специфична у читавом региону, фестивал је и ове године додјелио награде младим ауторима у категоријама цртача, илустратора, сценариста и теоретичара. Циљ је да се млади аутори охрабре и наставе са даљим професионалним ангажманом на пољу стрипа, посебно у ово вријеме када се изложбе не одржавају, а издања одлажу “за нека боља времена”. Поред ових награда, манифестација такође додељује и јединствену плакету „Никола Митровић Кокан“ за допринос српском стрипу, уједно најстарију награду овог типа у Србији. Добитници дотичне плакете ове године су Душан Рељић из Београда и Предраг Иконић са Пала, наш стари деветодимензијаш. Уз то, додељена је и интернационална награда „Миодраг Величковић Мивел“ за сатиричан стрип, коју је ове године освајио Горан Ћеличанин из Варварина. Од 2019. године додељује се и награда „Пријатељ стрипа“, која се додељује особи која није из свијета девете умјетности, али тој истој умјетности упркос томе доприноси на значајан начин. Њен овогодишњи добитник постхумно је нишки пјесник Зоран Пешић Сигма (1960-2019), организатор бројних стрип дешавања и уредник и преиређивач неколико стрип издања.

You must be logged in to post a comment Login