Други о нама

Милорад Вицановић Маза: Стрип није ни шунд, нити дјечија забава

ЛАКТАШИ – Дванаесто издање најдуговјечнијег стрип-фестивала у Босни и Херцеговини, „Салон стрипа, Лакташи 2019“, биће одржано 12. и 13. априла текуће године у Центру за културу Лакташи, а у организацији ове установе и познатог стрип-умјетника Милорада Вицановића Мазе.

Како саопштава Вицановић, уједно и оснивач овог стрип-салона, на изложбеним паноима биће постављено 40 колор табли из стрип-албума „Стриповијетке“ Милана Младића, Предрага Иконића и Мирослава Говедарице, који је рађен по дјелима Петра Кочића.

„Очекују нас и традиционалне стрип-радионице са домаћим стрип-цртачима, стрип-берза у режији Зорана Пејића и ‘Девете димензије’, изложба макета наших пријатеља из Макетарског клуба ‘Кастел’ у Бањалуци и још неколико изненађења“, ријечи су оргнизатора „Салона стрипа“, на којем ће, по најавама, бити настављен концепт стварања млађе публике и аутора. Идеална прилика за тако нешто јесте долазак искусних стрип-аутора који ће одржавати едукативне радионице.

Радионице ће традиционално бити одржане оба дана манифестације у периоду од 12 до 20 часова, а на исте су позвани сви без обзира на узраст.

Учесници овогодишњег салона јесу: Татјана Видојевић, Предраг Иконић, Мидхат Капетеновић, Милан Младић, Филип Андроник, Борислав Маљеновић, Милан Дрча, Енис Чишић, Здравко Кнежевић, Мирослав Слипчевић Мими, Дејан Шијук, Срђан Врањеш, Кенан Халиловић, Армин Ождић, Јован Братић и Срђан Салат.

Посјетиоци салона са учесницима имаће прилику да уживају и у берзи стрипа уз гостовање издавачке куће „Девета димензија“ из Бањалуке, која дјелује у склопу Удружења стрип-аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске, представљању нових стрип-издања као и дружењу.

На берзи стрипова ће се наћи издања скоро свих издавачких кућа из региона попут „Фибре“, „Дарквуда“, „Дибидуса“, „Бесне кобиле“, „Чаробне књиге“ и других.

„Стрип се, нажалост, и даље код нас третира или као шунд или као дјечја забава. А није ништа од тога. Стрип је озбиљна умјетност, као и свака друга. Наравно, као и свака друга културна дјелатност, и стрип треба да има подршку друштва, треба да ствара и едукује публику. Помогао би свакако и раст стандарда и много тога још како би се стрипу вратио положај који има у нормалним срединама. Али, генерално мислим да има будућност, јер се увијек нађе неко ко воли цртати и читати стрипове. То је довољно, макар за почетак“, рекао је, најављујући „Салон стрипа“, Милорад Вицановић Маза, иза којег је већ 30 објављених албума за инострано тржиште и који годинама уназад ради за француске стрип-издаваче „Delcourt“ и „Soleil“.

Милан Ракуљ, „Независне новине“, 03.04.2019. године

You must be logged in to post a comment Login