Други о нама

Малишани највише желе да цртају стрипове

Долазак искусних стрип аутора који учествују на стрип радионицама, идеална је прилика за едукативни рад са младим људима који директно утиче на њихов напредак и стварање младе публике и аутора.

У периоду од 12. до 13. априла у Галерији ЈУ “Центар за културу и образовање” Лакташи, одржаће се XII Салон стрипа, Лакташи 2019.

Традиционално, на програму ће се наћи стрип радионице које ће ове године водити цијењени стрип аутори из региона. Организатори и овогодишњег Салона стрипа у Лакташима су ЈУ “Центар за културу и образовање” Лакташи и стрип аутор Милорад Вицановић – Маза, свјетски познат стрип аутор из Лакташа, који годинама ради за Француске стрип издаваче „Delcourt“ и „Soleil“, те је оснивач манифестације “Стрип салон Лакташи”.

– Онима који редовно прате Салон обично је жао што нема чешће оваквих дешавања јер кроз сам концепт дружења, радионице и изложби се настоји и промовисати стрип, а и подстаћи креативност, открити склоности и научити нешто од искуснијих аутора. Научити младе да посјећују изложбе и културна догађања, а не да их прате преко друштвених мрежа – рекао је Маза, стрип аутор са 30 објављених албума за инострано тржиште.

Учесници и посјетиоци ће такође имати прилику да уживају и у берзи стрипа уз гостовање издавачке куће “Девета Димензија” из Бањалуке, која дјелује у склопу “Удружења Стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске”, представљању нових стрип издања као и дружењу. На берзи стрипова ће се такође моћи наћи издања скоро свих издавачких кућа из региона попут “Фибре”, “Дарквуда”, “Дибидуса”, “Бесне кобиле”, “Чаробне књиге” и других. И ове године ће на Салону бити организована изложба макетарских радова и демонстрациона радионица макетарског клуба “Кастел” Бања Лука.

– На свим стрип догађањима у задњих пар година гдје смо организовали радионице, појављује се задивљујући број младих који показују интерес, а и то да модерна технологија није потпуно потиснула стрип и да многи од њих посједују задивљујуће изграђен стрипски начин изражавања у цртежу и да би уз правилан однос према стрипу убрзо имали веома значајан број сјајних стрип цртача. Морам и да напоменем да су дјевојчице пуно више заступљене, што је мислим, феномен и у ширим оквирима – каже он.

Дио Салона стрипа биће и радионице на којима ће сви се заинтересовани моћи окушати у стрип цртању и при томе добити савјете професионалаца.

– Стрип радионице ће се одржати у петак и суботу од 12 часова и морам да напоменем, да тај термин радионице не садржи никакав протоколарни дио, већ се једноставно дружимо, савјетујемо, размјењујемо мишљења. Оно што је битно да је радионица за све који желе да цртају, без обзира да ли то иначе раде или само понекад и да ће сви прикупљени радови бити изложени идуће године, што је опет, једна од карактеристика овог Салона стрипа – додао је.

Учесници XИИ Салона стрипа Лакташи

Татјана Видојевић, Предраг Иконић, Мидхат Капетеновић, Милан Младић, Филип Андроник, Борислав Маљеновић, Милан Дрча, Енис Чишић, Здравко Кнежевић, Мирослав Слипчевић – Мими, Дејан Шијук, Срђан Врањеш, Кенан Халиловић, Армин Ождић, Јован Братић, Срђан Салат.

Андреа Алексић, ЕУРОБлиц, 4.4.2019. године

You must be logged in to post a comment Login