Новости

„МАЛИ АЛБУМ“ БРОЈ 2

Драги љубитељи стрипа, као што смо и обећали, врло брзо након изласка броја 1, пред вама је и други број едиције „Мали албум“ у којој објављујемо комплетне стрип албуме које цртају млади деветодимензијаши. У овом броју доносимо 4 епизоде серијала „Приче из слoвeнске шуме“ којег је по сценарију Здравка Кнежевића Кнеза из Прњавора нацртала млада Јелена Јокшић из Угљевика. Јелена има златне руке, прави је бисер и откровење у последњих неколико година на нашим просторима. Напредује сваком новом нацртаном таблом, а овим албумом доказала је да јој није проблем ни да се ухвати у коштац са цртањем комплетног албума од 48 страна што је велики залогај и за стрипаџије са много већим стажом у цртању. Ево шта о самом стрип албуму каже Кнез:

„Сценарио ове помало наивне приче настао је сад већ давне 2005. године, када сам под окриљем једне мирне љетне ноћи обасјаном мјесечином и окићеном милионима ситних звјездица, сједио у полумраку сјенице испред свог скромног амбар-атељеа, и покушавао смислити причу која ће читаоце стрипа диљем свијета бацити у транс. Сулуди покушај, као уосталом, и многи други и прије и послије овога, успјели су само мене, лаковјерног , онако уљуљканог у столицу од плетоног шибља, бацити у сан.
Идућег јутра, свјежег и влажног од мирисне планинске росе, пробудила ме назална пјесма голуба гривњаша и продорни цвркути,безобразних врапчића. За дивно чудо, клица синоћне замисли је пустила коријен. У наредне двије године написао сам три сценарија о овом дјечаку Јаромару, који без игдје иког свог, одраста на суровим карпатским литицама. Од тог спавања под јорганом од звјездица и мјесечине до зиме 2008. године ,у којој сам се борио са тешким здравственим проблемима, од свега написаног , успио сам нацртати 4 табле приче „Карпатски змајеви“ , 3 табле приче „Чувар вјечне ватре“ и чак 11 табли приче „Перунови синови“, и непровидна паучина заборава , како то иначе бива, прекрила је један невини сан и оставила га у полумраку прошлости.
А онда се одједном, тихо и ненаметљиво, појавила Јелена…“

МАЛИ АЛБУМ број 2

ПРИЧЕ ИЗ СЛОВЕНСКЕ ШУМЕ
ЧУВАР СВЕТОГ ЗНАМЕЊА, 1. дио
КЛОПКА ЗА СЈЕНКУ, 2. дио
ЈЕДНЕ ЗИМЕ, 3. дио
МАРДУКОВА ПРЕЂА, 4. дио

СЦЕНАРИО:
Здравко Кнежевић Кнез, Прњавор, Република Српска (1., 2., 3. и 4. дио)
Јелена Јокшић, Угљевик, Република Српска (4. дио)

ЦРТЕЖ:
Јелена Јокшић, Угљевик, Република Српска

УПИС ТЕКСТА:
Никола Кнежевић, Прњавор, Република Српска

ИЛУСТРАЦИЈА НА НАСЛОВНОЈ СТРАНИ:
Јелена Јокшић, Угљевик, Република Српска

 

You must be logged in to post a comment Login