Новости

4. изложба стрипа Српске у Вишеграду

У организацији ЈУ Народна библиотека „Иво Андрић“ Вишеград, ЈУ Културни центар „Вишеград“ и Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ 1. децембра 2021. године у 12:00 часова, свечано ће бити отворена изложбена поставка „4. изложба стрипа Српске“.

Изложбена поставка „Изложба стрипа Српске“ рођена је у главама Драгана Тушевљака и Предрага Иконића, а реализована недуго затим, у децембру 2006. године на Палама организацијом „1. Изложбе стрипа Српске“. Идеја је била да се људи из Републике Српске који се баве стрипом повежу, анимирају и да заједнички проводе своју мисију промоције девете умјетности на нашим просторима, а и шире. На првој изложби учествовало је 5 аутора за које се тада знало да имају неке везе са стрипом.

2013. године поставком „2. Изложбе стрипа Српске“ у десетак градова широм Републике Српске, а касније и у Србији настављена је ова манифестација. На изложби је представљен рад 31 тада активног аутора стрипа. 

На 1. Међународном салону стрипа „Девета димензија“ у Бањалуци, у октобру 2018. године, ова поставка доживљава свој трећи наставак. Промовисан је рад 20 тренутно најактивнијих стрипаџија са ових простора заједно са радовима покојног Мира Млађеновића – домаће стрип легенде. Изложба је у наредних пар година путовала широм Републике Српске.

На 3. Међународном салону стрипа „Девета димензија“у Бањалуци у октобру 2020. године премијерно је постављена 4. Изложба стрипа Српске на којој су заступљена 23 активна стрип аутора. Након премијере изложба је кренула широм Републике Српске: Лакташи, Прњавор, Дервента, Чајниче, Братунац, Вишеград…

ЈУ Народна библиотека „Иво Андрић“ Вишеград посједује и стрип одјељење у оквиру библиотеке, а наше удружење је на самом почетку дјеловања овог одјељења донирало велики број својих издања библиотеци. Организатори овом приликом позивају све грађане Вишеграда који у својој колекцији имају и неки стрип вишка да донирају библиотеци и на тај начин нове генерације упознају са свим љепотама девете умјетности. Хвала унапријед!

You must be logged in to post a comment Login