Новости

4. изложба стрипа Српске у Фочи

У организацији ЈУ Центар за културу и информисаље Фоча и Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ 24. јануара 2022. године у 19:00 часова,у галеријском простору установе, свечано ће бити отворена изложбена поставка „4. изложба стрипа Српске“.

Изложбена поставка „Изложба стрипа Српске“ рођена је у главама Драгана Тушевљака и Предрага Иконића, а реализована недуго затим, у децембру 2006. године на Палама организацијом „1. Изложбе стрипа Српске“. Идеја је била да се људи из Републике Српске који се баве стрипом повежу, анимирају и да заједнички проводе своју мисију промоције девете умјетности на нашим просторима, а и шире. На првој изложби учествовало је 5 аутора за које се тада знало да имају неке везе са стрипом.

2013. године поставком „2. Изложбе стрипа Српске“ у десетак градова широм Републике Српске, а касније и у Србији настављена је ова манифестација. На изложби је представљен рад 31 тада активног аутора стрипа. 

На 1. Међународном салону стрипа „Девета димензија“ у Бањалуци, у октобру 2018. године, ова поставка доживљава свој трећи наставак. Промовисан је рад 20 тренутно најактивнијих стрипаџија са ових простора заједно са радовима покојног Мира Млађеновића – домаће стрип легенде. Изложба је у наредних пар година путовала широм Републике Српске.

На 3. Међународном салону стрипа „Девета димензија“у Бањалуци у октобру 2020. године премијерно је постављена 4. Изложба стрипа Српске на којој су заступљена 23 активна стрип аутора. Након премијере изложба је кренула широм Републике Српске: Лакташи, Прњавор, Дервента, Чајниче, Братунац, Вишеград…

 

You must be logged in to post a comment Login