Новости

3. Међународни салон стрипа „Девета димензија“

Од 9. до 11. октобра 2020. године у просторијама „Камене куће“ у Тврђави Кастел у Бањалуци одржаће се 3. Међународни салон стрипа „Девета димензија“. Због пооштрених мјера безбједности узрокованих појавом вируса ове године на Салону неће бити гостију из иностранства нити званичног отварања салона.

Биће постављено 11 изложбених поставки углавном домаћих аутора и 4 изложбе италијанских аутора који су ове године требали бити гости салона, али биће салон и идуће године па ћемо их угостити.

 1. ИЗЛОЖБА СТРИПА СРПСКЕ
  Изложба стрип табли и илустрација 23 аутора
 2. „ГЛУВО ДОБА“
  Изложба стрипова насталих по истоименој збирци прича Нинослава Митровића
 3. ШКОЛА СТРИПА „КУНОВА“
  Изложба стрип табли полазника школе стрипа
 4. МАЛИ АЛБУМ 1: „AEQULIBRIA
  Изложба стрип табли
 5. МИЛАН ЈОВАНОВИЋ, „ЏЕЈСОН БРАЈС
  Изложба стрип табли и илустрација
 6. „МОРЕ ЈЕ БИЛО МИРНО“
  Изложба стрип табли Татјане Видојевић насталих по причи Татјане Ступар Трифуновић
 7. ФИЛИП АНДРОНИК, СЕНАД МАВРИЋ
  Изложба стрип табли
 8. VANESSA BELARDO
  Изложба стрип табли
 9. PASQUALE DEL VECCHIO
  Изложба стрип табли
 10. GIORGIO PONTRELLI
  Изложба стрип табли
 11. WALTER VENTURI
  Изложба стрип табли

У програмском дијелу другог дана фестивала, у суботу у 11:30 биће одржана трибина „Утицај француско-белгијске школе стрипа на стрип културу у БиХ“, гдје ће годорити домаћи стрип аутори који годинама раде за стране издаваче: Милорад Вицановић, Сенад Маврић и Филип Андроник.

Истог дана у 13:30 биће одржана промоција књиге књиге Елмане и Хариса Церића: „Стрип као медиј филозофске поруке: стрипозофски приступ настави филозофије“. Модератор ове промоције је мр Жељко Шарић – виши асистент Одсјека за филозофију, Филозофски факултет Бањалука.

Сва три дана трајања салона од 10:00 ујутро до 20:00 увече, заинтересовани посјетиоци моћи ће да погледају изложбене поставке, да учествују у стрип радионици са домаћим цртачима као и да купе неко стрип издање на продајномн штанду.

Као и сваке године Удружење „Девета димензија“ ће представити своја нова издања стрип албум Милана Јовановића „Џејсон Брајс“, Милорада Вицановића „Luftballons“ и најновије издање популарних „Стриповијетки“ Милана Младића и Предрага Иконића насталих по дјелу Петра Кочића овај пут у италијанско – српској верзији. До остварења овог пројекта дошло је захваљујући сарадњи са Амбасадом Италије у БиХ предвођене господином Амбасадором Николом Минасијем и госпођом Маријом Форнари, професорицом на Филолошком факултету Бањалука која је превела овај стрип на италијански језик.

И овогодишње издање салона има једну посебност, а то је да се први пут на овим просторима као реквизити појављују чоколадице са логом и плакатом салона. До сарадње је дошло захваљујући Урошу Живковићу и „Укијевој чоколадној бајци“.

You must be logged in to post a comment Login