Други о нама

Цртачи из четири државе у Лакташима

Ентузијасти на Петом салону стрипа

Салон стрипа у Лакташима је идеална прилика за размену искустава и остваривање сарадње с колегама, стрип цртачима из земаља региона, поручено је са позорнице приликом отварања ове манифестације.

Учесници овогодишњег Салона су цртачи стрипова из Србије, Цме Горе, Македоније и БиХ. То су Зоран Туцић, Мирко Зулић, Живорад Радивојевић, Стеван Субић, Борислав Маљеновић, Харис Варајић, Ласко Џуровски, Томи Џуровски и Зоран Стефановић. Они истичу да је ово јединствена прилика за афирмацију штипа, чија је уметничка димензија веома импресивна.

– Салон је настао из моје жеље за дружењем са пријатељима истог интересовања. Истовремено, настојим указати суграђанима на запостављене вредности ове уметности која захтева велики труд и неизмерну љубав – прича Милорад Вицановић Маза, цртач стрипова из Лакташа и члан удружења „Девета димензија“. Он је и покретач часописа „Parabellum“, који је представљен приликом отварања Салона стрипа у петак увече у Лакташима.

don 006

– Скучен је простор за афирмацију стрипова, а наш часопис је производ велике жеље да се изборимо за место у медијима. То је за нас тежак посао, али уз помоћ општинара, ентузијаста, штампара и других пријатеља некако успевамо сачувати танану нит на којој живе наши измаштани јунаци – објашњава он.

Домаћин Салона стрипа је лакташки Центар за културу И образовање. Директорка Слађана Човичковић истиче да ће он, после изложбе и свечаног отварања, наставити живот у радионицама. Ту ће афирмисани цртачи стрипова подучавати децу вештинама израде јунака, као и покрета оживљених тушем на папиру.

Стрип живи у колекцијама

Ласко Џуровски, цртач стрипова из Македоније, који је у Лакташима први пут каже да је Салон пружио стрипу нову шансу.

– Стрип претежно живи у колекцијама и скромним издањима зато што његово златно доба припада прошлости. Мотивишу ме ипак спознаје да се овде у Лакташима у Републици Српској група ентузијаста бори да сачува ову уметност. Они то, на моје велико задовољство, раде веома успешно – рекао је Џуровски.

Милан Пилиповић

„Блиц“, петак 13. април 2012. године

You must be logged in to post a comment Login