Други о нама

Стрип се враћа у руке младих

Источно Сарајево – Шести број стрип магазина „Парабелум“ требало би ускоро да се појави пред заљубљеницима у девету умјетност са јасном и чврстом концепцијом као и до сада.

don 017Испричао је ово за „Глас Српске“ главни уредник овог магазина Предраг Иконић и истакао да ће неке од занимљивости у овом броју бити и прича о претечи Удружења стрип аутора „Девета димензија“, које је функционисало осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека у бившој Југославији.

Осим ове приче, читаоци ће моћи прочитати и интервју и прилоге са свјетски познатим српским цртачима стрипова Драганом Лазаревићем, Божидаром Милојковићем, Петром Меселџијом, Мирославом Жарићем и другима.

– Шести број је опет пребогат са одличним стриповима афирмисаних и неафирмисаних стрип аутора са подручја Републике Српске, Србије, Македоније, Хрватске и Црне Горе – додао је Иконић.

Када је ријеч о развоју стрип сцене, Иконић сматра да је још рано говорити колики је утицај часописа и Удружења заслужан за то.

– Чињеница је да се већ дешавају неке прелијепе ствари. Када спремамо неки нови број часописа увијек нам у редакцију пристигну радови неколико младих стрип аутора из Републике Српске, али и из Србије. Такође, јаве се и неки аутори који су имали дугогодишњи прекид у стваралаштву, али их је појава нашег магазина инспирисала за поновно цртање. Стрип радионице које организујемо у оквиру салона, фестивала или изложби стрипа сваки пут су посјећеније – каже Иконић.

Он додаје да је „Парабелум“ једини стрип магазин на простору Српске који излази у континуитету.

– Поносан сам, као прво, управо на тај континуитет нашег изласка и на то што нам је сваки нови број, по ријечима многих, бољи од претходних. Било је кратких издавачких излета и у нашем сусједству, али поред нас једино још „Стрип пресинг“ из Ниша и „Ревија Киша“ из Крагујевца одржавају ритам – објаснио је Иконић.

У овом броју нова имена у свијету стрипа у Српској су Милена Берић из Српца, Милан Младић из Источног Сарајева, Дејан Марковић из Угљевика и младе манга мајсторице Анастасија Алексић и Јулија Шрадик из Пала.

– Такође у овом броју објављујемо до сада најмлађег аутора на нашим страницама, а ријеч је о шестогодишњем Давиду Павлићу из Београда – наглашава овај стрип цртач.

Сматра да би требало што више да се ради са дјецом која показују интересовање за цртање и да се ти талентовани малишани упознају са стрипом.

– Наше генерације су одрастале уз стрипове и прва слова училе кроз листање и читање стрипова. Онда је због ствари на које нисмо могли утицати дошло до деценијског прекида у издавању стрипова па тако нове генерације своје прве сусрете са стрипом доживљавају путем интернета, телефона или видео-игрица. Примијетио сам да се у све више школских уџбеника убацују стрип елементи тј. облачићи са текстом кад неко нешто говори, што ме посебно радује – закључио је Предраг Иконић.

„Сарајевски атентат“

– Поред овог шестог броја, до краја 2015. године намјеравамо да објавимо и број 7. У плану је и штампање специјалног издања у виду стрип албума „Сарајевски атентат“, који ће бити збирка неколико краћих стрипова на тему атентата и учешћа Срба у Првом свјетском рату. Поред овога, можда ћемо читаоце изненадити и неким посебним издањима. Од редовних активности бићемо на Салону стрипа у Лакташима, „Јелен Демофесту“ и Фестивалу анимираног филма у Бањалуци, на изложбама и промоцијама наших стрип издања и у другим градовима Републике Српске, а по позиву и у другим државама – казао је Предраг Иконић.

don 016
Александра Сашка Маџар
„Глас Српске“ број 13.627, 5. јануар 2015. године

http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Predrag-Ikonic-urednik-casopisa-Parabelum-Strip-sve-vise-privlaci-mlade/171905.html

You must be logged in to post a comment Login