Новости

Стрип о страдањима у прошлости као опомена за будућност

У Великој сали Скупштине општине Невесиње 22.12.2017. године  са почетком у 19 часова промовисан је стрип роман “Понори зла” аутора Јована Братића, који говори о страдањима Срба са простора Источне Херцеговине током Другог свјетског рата, њиховој храбрости и борби за слободу.

Радња романа смјештена је у најмрачније доба човјечанства, Други свјетски рат, а аутор причу базира на трагичном стрип јунаку Алекси који се суочава са свим недаћама рата, његовим посљедицама и жртвама, од којих једна постаје и он сам. Радња се одвија на просторима Источне Херцеговине и говори о страхотама и страдањима какве Европа никада до тада није видјела. Аутор Јован Братић који је широј публици познат по досадашњим историјским стрип романима “Невесињска пушка”, “Битка на Вучјем долу”, “Вожд Карађорђе” и “Краљевић Марко”, као и три збирке пјесама, у ново дјело девете умјетности унио је низ догађаја које је, како сам каже, проналазио у историјским документима.

“Ово је најкомплекснији мој рад до сада. У малој средини попут Невесиња стрип није развијен и заступљен као умјетност, ово је мој допринос граду, уношење новитета у наш мали, слободарски град. Ово је шести стрип албум који радим, сви они имају историјску подлогу”, Каже Братић. Истиче да су му инспирација обични мали људи и њихове судбине.

vijesti 041

„Инспирација су ми обични, мали људи, које животне буре и олује увлаче у несагледиве вртлоге из којих излазе као јунаци потврђене и признате величине и неокаљаног образа под капом небеском. Они су главни јунаци мојих прича. Многи од мојих јунака завршавају трагично због свог опредјељења и трагања за човјекољубљем и слободом. Са друге стране су мајстори деструкције који у мојим причама заузимају улоге негативаца. Они због своје вјерске или националне или идеолошке острашћености, а у првом реду због примитивизма заборављају основна начела – да су људи створени од једнога Бога, ма како га ми називали”, рекао је Братић и додао да је јунак стрипа Алекса измишљени лик који обједињује судбине многих обичних људи. О стрипу су, осим аутора, говорили: новинар Драган Граховац, историчар Немања Девић, невесињски свештеник Младен Чалија и умјетник Горан Лојпур. Граховац је истакао да је ово значајно дјело у којем је аутор на 1054 кадра приказао један историјски период. Рекао је да је Братићев стрип прича из прошлости која читаоца оставља без даха. Историчар Немања Девић је у рецензији стрипа написао да Братић добро познаје историју свога краја те да је нацртао догађаје који су се заиста догађали. Истиче да је у стрип роману обухваћен период од распада Краљевине СХС, преко злочина који су у Источној Херцеговини почињени у име НДХ, што је и довело до Невесињске пушке. Аутор, каже Девић, описује и трагичне догађаје из наше историје, нарочито братоубилачки рат који је био најуочљивији у Херцеговини, као и страдања народа од стране Партизана након побједе у рату. Као посебни вриједност стрипа Девић истиче то што је аутор обрадио и злочине које су, у осветничким акцијама, починили Срби, дајући тиме цјеловиту слику ратних страхота. Свештеник Младен Чалија је рекао како је стрип медиј којим се квалитетно презентују идеје и истине.

“Желим да похвалим Јована јер се бавио темама везаним за идентитет нашег народа. Основна поука овога стрипа је да се зао може бити на више, а добар само на један начин”, рекао је Чалија. Умјетик Горан Лојпур је посвједочио како су он и Братић у најтежим данима претходног рата, док су се се водиле тешке борбе били највише забринути за послијератну будућност стрипа, истичићи на тај начин ауторову приврженост овој умјетности. “Ово је антиратна прича са локалном темом чија идеја је универзална”, рекао је Лојпур. Стрип роман може се набавити код самог аутора (јовобратиц@гмаил.цом), као и у киоску (Ђим трејд) код касарне у Невесињу. Цијена стрипа је 15 КМ, али је аутор одлучио да, у празничном периоду, омогући промотивну цијену од 10 марака. (Љубиша Буквић)

You must be logged in to post a comment Login