Други о нама

Скок са маргина

Затворена Прва изложба стрипа Српске у Палама

Учешћем на изложбама у окружењу и објављивањем радова у појединим часописима покушавали смо да пробијемо лед и покажемо да и у Српској постоји група добрих стрип-аутора. истакао Предраг Иконић

don 015

ПАЛЕ – „Прва изложба стрипа Српске“ у Палама пред-тављала је запажен културни догаћај и, судећи по првим реакцијама, означила почетак неких нових дешавања у деветој умјетности на подручју Републике Српске.

Поставка ауторских радова наших стрип-цртача Предрага Иконића, Милорада Вицановића, Александра Гаћановића, Дејана Шијука и Станка Гојића побудила је велико интересовање овдашње публике.

Изложба у галеријском простору паљанског Културног центра анимирала и је и друге ауторе са овог подручја да се активније посвете стрипу.

– Веома је важно што је организована једна оваква изложба у ситуацији када је стрип на овим просторима гурнут на маргину и када многи оспоравају његову умјетничку вриједност. Још је важније што је побудила значајно интересовање публике и појединих цртача, који су спознали да и у Српској постоји јака стрип-сцена – каже један од аутора чији су радови били заступљени на изложбеној поставци и уједно домаћин манифестације Предраг Иконић.

Он истиче да је то значајан моменат и најава бољих дана за овдашњи стрип у цјелини, који је све донедавно, бар када је Српска у питању, представљао тек нешто више од, како рече, „хобија и љубави талентованих занесењака, скривеног од очију шире јавности“.

Покровитељи

Предраг Иконић истиче да велике заслуге у успјешној организацији изложбе припадају и Културном центру Пале и овдашњој Народној библиотеци.

– Представници ових установа пружили су нам пуну подршку и сву логистичку помоћ, без које бисмо тешко успјели да организујемо ову изложбу – каже Иконић.

– Учешћем на изложбама у окружењу и објављивањем радова у појединим часописима покушавали смо да пробијемо лед и покажемо да и у Српској постоји група добрих стрипау-тора. У томе смо донекле и успијевали, али мислим да је тек ова изложба имала неки снажнији одјек у јавности и мећу цртачима – сматра Иконић.
Паљанска изложба и интересовање које је побудила у цијелом сарајевско-романијском региону утицали су и на то да поставка већ почетком наредне године буде изложена у Источном Новом Сарајеву, а затим своје путешествије настави и по галеријама у Вишеграду, Бањој Луци, Лакташима…

– Јавили су нам се и представници школе стрипа у Федерацији БиХ, тако да постоји могућност да слична изложба буде организована и у неким тамошњим градовима – каже Предраг Иконић, још једном позивајући све талентоване цртаче у Српској да се придруже петорци аутора који су били заступљени на „Првој изложби стрипа Републике Српске“.

С. Шекара
„Глас Српске“, 20.12.2006. године

You must be logged in to post a comment Login