Други о нама

Пустоловине са Екстра Геџом

Стрип-суперхерој на српски начин, аутора из Пала и Ниша

Ово јесте својеврсна пародија на живот и ситуацију у којој се налазимо, каже стрип-цртач, Предраг Иконић, који с Дејаном Стојиљковићем креира авантуре суперхероја пред којим негативци бјеже главом без обзира

don 008Када се почетком ове године, послије неколико година заједничког рада нишког књижевника и стрип-сценаристе, Дејана Стојиљковића, и стрип-цртача из Пала, Предрага Иконића, појавио први стрип-албум „Екстра Геџа – татко на суперхероји“, ни сами аутори нису очекивали да ће њихов главни јунак за кратко вријеме побудити велику пажњу љубитеља девете умјетности.

Овај стрип-албум, чији издавач је Студентски информативно-издавачки центар из Ниша, међу корицама у колору доноси 80 црнобијелих страница, од којих 55 самог стрипа о симпатичном српском суперјунаку, док је преостали дио обогаћен интервјуима са ствараоцима из свијета стрипа, скечевима, галеријом цртежа, те посебно занимљивим и симпатичним поморавским рјечником, који је изузетно битна „ставка“ за улазак у пустоловине с Екстра Геџом.

Стрип-цртач, Предраг Иконић, који је у свијету стрипа познатији под својеврсним псеудонимом Пеђа Славни, истиче да му је Екстра Геџа можда и „понајбољи пријатељ“ међу досадашњим стрип-јунацима, које је својим цртежима водио кроз разноразне авантуре.

– Иако не желим да се подсјећам на то вријеме, морам рећи да је моје дружење с овим јунаком почело у тренуцима када сам се опорављао од тешког саобраћајног удеса. На неки начин, обојица смо јунаци, истог стрипа, јер док сам ја Геџу цртежима водио кроз педесетак страница авантура, овај српски стрип-суперхерој је водио мене кроз дуготрајан процес опоравка – каже за „Фокус“ Предраг Иконић, алијас Пеђа Славни, не кријући оптимизам да ће дружење с овим јунаком стрипа бити настављено и убудуће.

Иначе, ова занимљива прича заснована је на „искуству“ Милисава Лукића, који је био тек просјечни младић све док га његов деда Будимир, у народу познатији као Кобац, није позвао да му саопшти „велику породичну тајну“. Та тајна је скривена у храстовом бурету у мрачној пећини, гдје би друго, а Милисав временом схвата да гутљај скривене ракијице доводи до чудесне трансформације, када постаје Екстра Геџа, суперхерој без мане и страха, чија хармоника испушта миле звуке Синанових и Шабанових пјесама, које појачавају страх код свих негативаца диљем свијета…

– Ово јесте својеврсна пародија на живот и ситуацију у којој се налазимо посљедњих година. Жељели смо да нашим читаоцима, обичном свијету, на један другачији начин представимо појаве које нас окружују, а да ли смо у томе и успјели, показаће вријеме пред нама. За сада добро иде – закључује Иконић

 

„Константиново раскршће“

Сценариста „Екстра Геџе“, Дејан Стојиљковић, аутор је и романа „Константиново раскршће“, што није неважна чињеница када је у питању српски стрип. Наиме, то остварење је посљедњих мјесеци најчитаније на нашим просторима, а велику пажњу поклањају му и љубитељи стрипа у региону.

Срђан Шекара

„Фокус“, сриједа, 9. септембар 2009. године

You must be logged in to post a comment Login