Други о нама

Промоција аутора из Српске у свету

Часописи и стрип удружења у РС

Стрип РС је добио легитимитет регистровањем Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа РС „Девета димензија“ преко магазина „Parabellum“ презентује дешавања у свету домаћег стрипа, путем цртежа и текстова о овој врсти уметности. Председник Удружења Зоран Пејић каже да су им основни циљеви промоција стрипа Српске, сарадња са стрипашима из региона, организовање изложби, салона, школа као и штампање стрип публикација.

Трећи број „Parabelluma“ требао би изаћи из штампе за месец дана. Пејић каже да је у току конкурс на који аутори из РС могу слати радове.

– Стрип РС је добио личну карту регистровањем Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа. Људи који воле стрип окупили су се око идеје да промовишу девету уметност на простору РС и шире. Магазин „Parabellum“ је једно од средстава за опстанак ове врсте уметности на нашим просторима – рекао је Пејић.

don 007

У Удружењу кажу да је за штампање магазина било крајње време јер је стрип РС прошао пунолетство. Стрип домаћих аутора још од 1992. године егзистира у различитим формама на страницама наших часописа и дневних новина. „Parabellum“ je продукт жеље да се стрип РС афирмише на прави начин.

У магазину се објављују радови стрипаша из РС, а до сада су представљени Миро Млађеновић, Милорад Вицановић, Дејан Шијук, Горан Дујаковић, Станко Гојић, Зоран Пејић, Душко Вучковић и други. Велики простор у магазину је посвећен текстовима, тако да се у могу прочитати сталне рубрике „Јужњачка утеха“ Марка Стојановића, „Путовање мангапловом“ Горана Марковића, „ДЈ Мехо шоу“ Уроша Смиљанића, „Историја стрипа Српске“ Горана Дујаковића и Предрага Иконића, „Чашица разговора са…“, „Легенда о знаном јунаку“, „У сусрет салону стрипа – Лакташи“ и „Наши преко гране“.

Први број стрип магазина је објављен у априлу, а љубитељи ове врсте уметности су други број имали прилику да погледају у октобру прошле године. Пејић каже да, осим рада на магазину, Удружење се припрема и за Салон стрипа у Лакташима, који је идеална прилика за размену искустава и остваривање сарадње са стрип цртачима из земаља региона.

Стрип РС доживљава процват у периоду између 1992. и 2007. године. Распадом Југославије долази до настанка многих нових издавачких и новинских кућа на простору РС. Један од разлога за оснивање нових медија је израстао из потребе да се јавност информише из домаћих медија. Из истог разлога долази и до потребе за домаћим стрипом.

Дијана Мацура Липовчић

„Блиц“, 01. 03.2012. године

You must be logged in to post a comment Login