Други о нама

Први стрип-магазин

Ново за љубитеље цртања у РС

Љубитељи стрипа у РС недавно су се окупили око првог броја стрип-магазина „Parabellum“. Стрип аутори из Бањалуке, Лакташа, Пала, Сокоца, Источног Сарајева, Вишеграда, Козарске Дубице, Приједора и Добоја почетком године основали су Удружење љубитеља стрипа „Девета димензија“, да би недуго затим уследило и објављивање првог „Parabelluma“.

don 005

– У Српској има доста талентованих стрип цртача, који су се напокон ујединили око једне идеје. У Бањалуци постоји и школа стрипа „Кљун“, коју тренутно похађа пет полазника. Недавно су били на једном од важнијих стрип фестивала у Италији – рекао је председник „Девете димензије“ Зоран Пејић.

Први „Парабелум“ је штампан на 140 црнобелих страница и корицама у колору, у тиражу од хиљаду примерака и доноси радове активних „стрипаџија“ у РС, попут Милорада Вицановића, Дејана Шијука, Станка Гојића, Горана Дујаковића, Јована Братића.

– Било је крајње време за такав корак, јер је стрип РС прошао пунолетство и то је озбиљна ствар. Стрип домаћих аутора још од 1992. године егзистира у различитим формама на страницама наших часописа и дневних новина. „Parabelum“ је, дакле, продукт жеље да се стрип РС афирмише на прави начин, а настао је из наше љубави и ентузијазма који нас није напуштао све ово време – рекао је главни и одговорни уредник „Parabeluma“ Предраг Иконић.

Међу најмлађим ауторима стрипова у РС је и четрнаестогодишња Дејана Шкипина из Вишеграда. Иконић каже да млади у Српској имају могућност да науче све о цртању стрипа и да потврде да девета уметност није пуко арчење папира.

– Већ четири године у Лакташима се одржава салон стрипа и тамо сам запазио да веома много деце жели да се бави стварањем стрипа. Ту њихову потребу за креативним изражавањем треба правилно усмеравати – истакао је Вицановић.

Он додаје да младима при цртању и писању стрипа много може помоћи интернет, јер се на њему налазе сва упутства како се ствара стрип.

– Надам се да ће стрипаџије у РС до краја године организовати још неколико пројеката на којима ће се овдашњи стрип још више афирмисати. Најважније је да је све кренуло с мртве тачке и да постоје видни помаци – каже Вицановић.

Готово све „стрипаџије“ у Српској овим се баве из љубави. Само се један од њих, Вицановић, стрипом бави професионално. Он ради за француског издавача „Le soleil“.

– Све приче објављене у „Parabellumu“ су оригиналне. Углавном су то приче без наставака, али има и оних који ће доживети свој серијал. Теме су главнотоковске, нису андерграунд – рекао је Иконић.

Горан Дакић

„Блиц“, 29. јул 2011. године

You must be logged in to post a comment Login