Други о нама

Празник стрипа

Ускоро из штампе излази други број домаћег магазина „Parabellum“

Наша обавеза да и овако јавно захвалимо свима који нас подржавају, као и сарадницима који су нам уступили своје радове без икаквог хонорара, истиче Предраг Иконић

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа РС „Девета димензија“ успјело је у намјери да једном годишње путем штампаног издања стрип магазина презентују најсвјежија дешавања у свијету домаће девете умјетности.

Нови број ће се пред читаоцима наћи већ крајем овог мјесеца. Глодур принтаног чеда наших стрипаџија под називом „Parabellum“, Предраг Иконић, алијас Пеђа Славни, истиче да је захваљујући упорности екипе „Девете димензије“, предусретљивости и великом срцу колега стрипаша из околине, огромној подршци читалаца, колега из медија, али и слуху власти у РС, створена могућност да се у 2011. години пред читаоцима наде и други број магазина.

– Министарство породице, омладине и спорта РС, с министарком Надом Тешановић на челу, подржало је наше активности у оквиру финансирања пројеката омладинских организација у 2011. години и одобрило новац за штампање овог броја. Такође, Скупштина града Источно Сарајево и Центар за културу и образовање из Лакташа од саме регистрације удружења пружају нам адекватну помоћ у складу са својим могућностима, а то није изостало ни овај пут. Ту је и предузеће „Gross“ д.о.о. Градишка, а и ПЈ Србреница такође је међу првима помогла остварење неких наших идеја. Газда Боћа, власник кафића „Дионис“ и „По луле дувана“ у Бањој Луци сваку нашу стрип акцију испратио је на свој начин и наша је обавеза да и овако јавно захвалимо свима који нас подржавају, баш као што такву обавезу имамо и према свим нашим сарадницима, који су нам уступили своје радове на објављивање без икаквог хонорара – каже Иконић.

don 010

Говорећи о садржају, Иконић вели да ће пажљивији читаоци и стрип аналитичари примијетити да редакција ни овог пута није одустала од зацртане концепције из првог броја.

– Тако, што се тиче презентовања стрипаша, ту је опет најјача екипа из РС коју чине Дујаковић, Радовановић, Вицановић, Ђилас, те радови моје маленкости, Млађеновића, Пејића, Маљеновића, Томића, Гојића и Шијука. Овога пута представљени су и Ђумић, Дошеновић, Јандрић и Лојпур. Читаоци ће се упознати и с радовима петнаестак аутра из Србије, као и колега из Хрватске, Италије, Македоније, док у дијелу магазина посвећеном најмлађима, представљамо „Школу стрипа Ниш“ Душана Цветковића, једним текстом и неколицином радова полазника школе. Ту је још и феноменални Урошевић из Шапца, пријатно изненађење браћа Валеви из Бугарске, а од младих снага из РС ту су већ стандардна Шкипина и нови јунак Форца – говори Иконић.

У овом броју представљена су и два најактуелнија стрип серијала посљедњих неколико година на овим просторима, „Вековници“ Марка Стојановића и „Забава за целу породицу“ Владимира Тадића, а редовним текстуалним рубрикама „Јужњачка утеха“ и „ДЈ Мехо Шоу“ придружује се Дујаковићева „Историја стрипа Републике Српске“. У рубрици „Легенда о знаном јунаку“ редакција представља покојног Николу Митровића Кокана из Лесковца, а пред читаоцима је и Марковићева колумна „Путовање мангапловом“.

– У „Легији незаборавних“ наш нови сарадник Церић пише о стрипу „Алан Форд“, а у рубрици „Наши преко гране“ укратко вас упознајемо с радом Бранислава Перковића, док захваљујући љубазности аутора и редакције „Стрипотеке“ из Новог Сада објављујемо и двије његове старије табле које и дан-данас изгледају фантастично и свјетски – каже Иконић.

„Чашица разговора са…“ овај пут попијена је с Милорадом Вицановићем Мазом, стрип велемајстором из Лакташа. Иконић напомиње да је уведена и нова рубрика „Parabellum вам представља“, а част да пробије лед имао је одлични „Комико“ из Новог Сада. Текст о предстојећем, четвртом по реду, фестивалу анимираног филма „Бања Лука 2011“ приредио је Пејић, а Иконић причу о посљедњем, такоде, четвртом по реду, музичком фестивалу „Јелен Демофест“.

Удвостручен број страница

Нови број магазина „Parabellum“ биће објављен на скоро па двоструко већем броју страна од премијерног издања.
– Повећали смо број страница, а бићу нескроман па рећи да то говори и о знатно обогаћеном садржају. Стваралачке муниције има сасвим довољно и ми „пуцамо“ из нашег умјетничког оружја – каже Иконић, најављујући за прољеће и трећи број магазина.

Срђан Шекара

„Фокус“, 13. октобар 2011. године

You must be logged in to post a comment Login