Новости

Почела са радом Школа стрипа Прњавор

На своје задовољство и на задовољство прњаворске дјеце, организатори прве стрип вечери у историји града Прњавора, одржане у марту 2016. године су одржали су дато обећање о покретању школе стрипа. Одмах по завршетку школске године директор библиотеке Славиша Благојевић је отпочео са припремама за прву школу стрипа у Прњавору која је са почетком од 20. јуна у наредна два мјесеца одржавана у просторијама ЈУ Народна библиотека Прњавор.

Прњавор није велики град и због тога још више радује велики број дјеце која су се пријавила за ову прву школу стрипа, па је право задовољство било радити с њима јер су дјеца показала своју велику креативност и маштовитост и тако је у наредних двадесетак школских часова настало четрдесетак табли стрипа. Циљ школице је био проналазак младих талената који нагињу ка деветој умјетности и њихово упознавање са начином на који настаје стрип од идеје па до штампе, те са техником цртања, избором материјала и формата и уопште популаризација стрипа на нашем подручију.

vijesti 028

Један дио радова насталих у овој школици послат је на Међународни сајам стрипа у Београд, што нам је био додатни мотив за успјех . Била ми је част да будем први предавач у нашој школи стрипа коју планирамо и идуће године одржати у исто вријеме и на истом мјесту, а план нам је и да доведемо неког од афирмисаних стрип цртача да пренесе нека своја искуства на ту дјецу, коју заиста вриједи подржати. А та дјеца су: Вук Њежић (10 година), Јована Савић (11 година), Катарина Марјановић (11 година), Лара Лукановић (12 година), Анђела Божић (10 година), Андреј Јан Дуртка, Огњен Марић (8 година), Петар Михајловић (11 година), Никола Цвијановић, Јован Павловић и Димитрије Вуковић. Осим дјеце радионицу су редовно похађале наставнице разредне наставе Александра Вукајловић и Олгица Радошевић проучавајући начине на које се стрип може искористити за приближавање наставног градива дјеци из чијег рада су изашла два-три интересантна пилот пројекта.

vijesti 029

И на крају безгранично смо захвални господину Славиши Благојевићу који нам је уступио простор и одрадио све организационе послове те медијима који су у неколико наврата писали о ономе што ми радимо и наравно, издавачкој кући „Agarthi Comiсs“ из Сарајева, која нас је пријатно изненадила пакетом својих стрип издања и подршком. Свима једно велико Хвала с надом да ћемо се дружити и идуће године.

Здравко Кнежевић

You must be logged in to post a comment Login