Други о нама

Наши стрипаши освојили Европу

СТРАНИ ИЗДАВАЧИ УВИДЕЛИ ТАЛЕНАТ МЛАДИХ ЦРТАЧА ИЗ РС

Док их издавачи у Српској одбијају правдајући се непостојањем тржишта, стрипови наших цртача доживљавају бум изван граница, освајајући симпатије европских љубитеља „девете уметности“.

Захваљујући таленту и упорности неколицине младих уметника окупљених око удружења „Девета димензија“, стрип у РС успева да одоли тешким временима и дигиталној ери. Резултат тог залагања, како то обично бива, виде други, па тако суперхероји из маште наших цртача постају популарни у белом свету.

Упоран рад донео квалитет

Креативност Милорада Вицановића Мазе, цртача из Лакташа, увидели су водећи француски издавачи, захваљујући којима се његов стрип винуо у сам врху те гране уметности.

– Мој навећи професионални успех представља тренутни ангажман, јер радити за француско тржиште јесте сан сваког цртача. То је у светским размерама уз САД најзначајније тржиште и чињеница да своје радове објављујем тамо, мени је највећа награда – каже Вицановић.

Излазак ван граница државе плод је пре свега мукотрпног рада, а с радом је дошао и квалитет, што су препознали реномирани сценаристи, с којима је успео да оствари веома добру сарадњу.

– Захваљујући томе, моји радови „Lady Spitfire“ и „Wunderwaffen“ успели су да освоје захтевне француске читаоце – додаје Вицановић.

Сраствени стрипаш, чија породица живи захваљујући његовом професионалном раду, истиче да је због протеклог рата и тешке поратне ситуације стрип нестао из наших жвота, док је у Европи изједначен с књижевношћу и подједнако се третира.

don 001
– Стрип у Француској је комерцијалан и продаје се у тиражима који су за нас незамисливи и ценама које су за наше прилике превисоке, али истовремено је то врхунски производ, у коме се много води рачуна да су и прича, цртеж, боја и опрема на највишем уметничком нивоу – додаје Вицановић.
Долазе боља времена

И поред тешке материјалне ситуације која спутава развој стрипа код нас и у земљама окружењу, велика заинтересованост младих наговештава боља времена за ту врсту уметничког изражавања, каже Вицановић.

Удружење стрип-аутора и обожавалаца стрипа „Девета димензија“, настало трудом неколицине страствених стрипаша, успева да се одржи пуних шест година, а врхунац њиховог залагања представља домаћи стрип-магазин“Parabellum“, који је у октобру изашао по трећи пут.

– Један од замишљених циљева, озваничен нашим статутом, било је покретање билтена удружења, који би бар једном годишње доносио стрипове аутора са ових простора. Тако је дошло до идеје о стрип-магазину „Parabellum“. Први број, одштампан властитим новцем, изашао је у априлу 2011, наредни у октобру, а пре два месеца успели смо да објавимо и трећи – каже Предраг Иконић, један од оснивача „Девете димензије“.

У удружењу кажу како се труде да сваки наредни број буде бољи од претходног и квалитетом садржаја и бројем презентованих страница, уз све већи простор посвећен радовима најмлађих цртача и школама стрипа.

– Покренули смо ствар с мртве тачке и од некадашњих пет, данас имамо тридесетак цртача из свих делова РС, који се баве баве овим видом стваралаштва. Уметничке радионице окупљају све већи број младих нараштаја, којима је на тај начин пружена прилика да изразе свој таленат и умеће – додаје Иконић.

Павле Чаркић

Буђење успаваних читалаца

Радионице стрипа у Српској одржавају се редовно у оквиру смотре „Салон стрипа“ у Лакташима и лети у оквиру „Јелен демофеста“ у Бањалуци. Школе окупљају велики број младих који, према речима љубитеља , стрипа, треба да постану промотери ове уметности у будућности. Намера стрипаша је још боља сарадња са удружењима из окружења ради размене идеја и искустава и буђења генерација успаваних читалаца одраслих уз стрипове.

PRESS, четвртак, 06. децембар 2012. године

http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/28567/Na%C5%A1i+stripa%C5%A1i+osvojili+Evropu.html

You must be logged in to post a comment Login