Стрип јунаци

Жорж Страшни

sj 003Стрип јунак „Жорж Страшни“ Предрага Иконића (пеђе славног) феномен је своје врсте у свијету девете умјетности Српске, а и шире. Наиме, лик овог стрип јунака настао је по узору на једног људину из стварног живота, Ђорђа Ћеранића. Чика Ђоле, Ђоко, Жорж у вријеме настанка стрипа био је запослен на Машинском факултету Универзитета у Српском Сарајеву, као човјек за све. Није био професор, није био асистент, није био студент, али се бринуо за све њих заједно, а нарочито за особе супротног пола. Овај доброћудни и увијек за шалу расположени чико рођен је 6. маја 1941. године у селу Обаљ код Улога. Тежак животни пут довео га је тих послијератних година и до Машинског факултета у Српском Сарајеву. Омиљен лик међу студентима (не само машинства, него и цијелог универзитета) Ђорђе је једноставно је морао бити овјековјечен и у свијету стрипа. Предраг Иконић је у марту 2000. године у нултом броју часописа „Жврљоскоп“ (гласила Удружења студената Машинског факултета „Жироскоп“) објавио прву таблу стрипа „Жорж Страшни“ под насловом „Жорж противу хакера“. Стрип је одмах доживио велику локалну популарност која се касније ширила и много даље. Тако је кренуло, у сваком броју нова страница или двије стрипа „Жорж Страшни“ које је везивала заједничка радња, али је свака епизода носила и свој наслов („Како је Жорж глумио Џека“, „Жорж на двије стране“, „Клинтон се Клинтоном избија“, „Само је једна мама“, „Како је Жорж ископао Ника на врх Копаоника“, „Е, мој ђеде“…). У многим епизодама појављивали су се ликови из стварног живота (студенти, професори, остварене и неостварене љубави…), а поједине епизоде „пеђа славни“ написао је уз помоћ својих пријатеља (Пантера, Дадо, Алек Петр, Чупо, Љуши, Батке…). Захваљујући сарадњи са удружењима машинаца из Србије и Црне Горе Жорж се појављује и у многим студентским и другим часописима изван граница Републике Српске („Машинац“ Нови Сад, „Билтен Машинијаде“ Копаоник, „Смук“ Крагујевац, „Дан“ Подгорица…).

 

sj 004

Ђорђе Ћеранић / „Жорж Страшни“ (у средини) са „Лармаџијама“ деветодимензијашима (лијево Пеђа Славни, десно Пантера, скроз десно млађани Џони)

Од 18. фебруара 2002. године стрип „Жорж Страшни“ се у форми каишева појављује и на интернету и то у рубрици „Недељни стрип“ у склопу сајта „Стрип вести“ Златка Миленковића из Новог Сада. Некада су његове авантуре стварне анегдоте, а некада обраде познатих вицева, али увијек уз обиље жена и добре цуге јер и у стварном животу Ђорђа Ћеранића никада није мањкало лијепих жена и добре капљице. Стрип је у овој форми излазио све до 43. броја „Недељног стрипа“ који је изашао 6. јануара 2003. године.
Након тога овај стрип јунак је поред „Лармаџија“ требало да доживи и и своју премијеру у дугометражном стрип албуму „Господар танги“. Међутим , због лијености аутора и губитка оригиналног сценарија стрип је остао на 3 нацртане странице од 60 замишљених. Стварни Ђорђе Ћеранић је недавно прославио свој 71. рођендан, а прије неколико година је отишао у заслужену пензију. Некако истовремено и стрип „Жорж страшни“ је отишао у пензију, није нацртана ниједна нова епизода већ дуги низ година. Једино појављивање Жоржа је било на насловници првог броја стрип магазина „Parabellum“ заједно са колегама стрип јунацима из Републике Српске, али аутор стрипа каже да ово још није завршена прича и да ће у догледно вријеме бити нових авантура овог симпатичног бркајлије.

sj 005

 
 

You must be logged in to post a comment Login