Други о нама

“Девета димензија” зборно мјесто

Стрип-аутори из Српске основали удружење и покренули часопис

Почетком године основано Удружење “Девета димензија” а ,у априлу услиједило објављивање првог броја стрип-магазина “Parabellum”

Стрип-аутори и љубитељи и обожаваоци девете умјетности у Републици Српској стрпљиво су чекали безмало двије деценије и коначно досањали сан да се прво окупе у званичном удружењу, а затим и објаве свој часопис.

Наиме, агилношћу стрип аутора из Бање Луке, Лакташа, Пала, Сокоца, Источног Сарајева, Вишеграда, Козарске Дубице, Приједора и Добоја, почетком године је основано Удружење “Девета димензија” за чијег предсједника је изабран Бањолучанин Зоран Пејић, да би већ у априлу услиједило и објављивање првог броја стрип-магазина “Parabellum”, који уређује стрип аутор из Пала, Предраг Иконић, алијас Пеђа Славни.

– Било је крајње вријеме за такав корак, јер стрип РС је прошао пунољетство и то је озбиљна ствар, имајући у виду и то да стрип домаћих аутора још од 1992. године егзистира у различитим формама на страницама наших часописа и дневних новина. “Парабеллум” је, дакле, продукт жеље да се стрип РС афирмише на прави начин, а настао је из наше љубави и ентузијазма који нас није напуштао све ово вријеме – говори Иконић за “Фокус”, додајући како је магазин замишљен као годишње издање асоцијације које ће у највећем дијелу доносити стрипове и текстове домаћих аутора који се професионално или аматерски баве стрипом, док ће дио неизоставно бити посвећен најмлађим стрипашима.

don 009

Говорећи о првом броју магазина, наш саговорник наводи да је штампан на 140 црнобијелих страница и корицама у колору, у тиражу од хиљаду примјерака, те да доноси радове активних стрипаџија у РС, попут Вицановића, Шијука, Гојића, Дујаковића, Ђиласа, Аћимовића, Братића, Вучковића, Маљеновића, Радовановића, Пејића, Карана, Томића…

– Ту је и моја маленкост, а ту су и најмлађи аутори домаћег стрипа, Сотиров, Делић, Стојановић, Врањешевић, Пандуревић, Шкипина и Панић. Објављени су и радови десетак аутора из Србије, Канаде и Јапана, а постоји и више текстуалних рубрика – “Историја стрипа РС”, “Чашица разговора са…”, “Јужњачка утеха”, “Путовање мангапловом”, “ДЈ Мехо шоу” и “Легија незаборавних” – каже Иконић, поручујући да сви који желе имати издање могу да се јаве на е-маил адресу удружења usaiosrs@gmail.com, или да потраже чланове асоцијације на фејсбук страницама.

На крају још вели да осим њега као уредника, иза часописа “Парабеллум” стоји сложна и снажна редакција у којој су Станко Гојић, Милорад Вицановић, Горан Дујаковић, Зоран Пејић и Дејан Шијук, који је задужен и за прелом и дизајн.

“Легенда о знаном јунаку” посвећена Млађеновићу

У магазину “Parabellum” налази се и рубрика “Легенда о знаном јунаку”, а како то и доликује, у првом броју је посвећена доајену стрипа РС, покојном Миру Млађеновићу, чији се Давид Штрбац налази и на насловници историјског издања.
– Уз одобрење супруге, објавили смо и двадесетак стрип-каишева његовог Давида Штрпца, а доносимо и интервју с Млађеновићем, који је још прије потоњег рата урадио Ранко Прерадовић, чије текстове и данас читамо управо на страницама вашег листа – вели Иконић.

Срђан Шекара

„Фокус”, 10. мај 2011. године

You must be logged in to post a comment Login