Други о нама

Бесмртност Бонелијевих јунака

Стрип сцена у Републици Српској (3)

Сваки стрип јунак има круг обожавалаца. чији се афинитети подударају с циљевима и идеологијама које они представљају. Загора воле правдољубиви. Корта Малтезеа авантуристи, а велика и мала дјеца Гарфилда и Астерикса

 

don 014
АКО узмете у обзир цијене стрипова и сродне литературе, као и колико се данас посвећује пажња умјетности уопште, сматрам да је стрип сцена у Републици Српској и више него добра – каже за „Глас Српске“ љубитељ и колекционар стрипа из Бање Луке Зоран Пејић.

Према његовим ријечима, када је ријеч о броју љубитеља и могућности набавке разних издања, код домаће публике примјетан је напредак.

– И даље су најчитанија издања италијанске куће „Бонели“ (Загор, Велики Блек, Мистер Но), али ни јунаци попут Корта Малтезеа, поручника Блуберија, Супермена, Бетмена и Астерикса не заостају за њима – каже Пејић.

Сваки од ових јунака има круг правих обожавалаца, чији се афинитети подударају с циљевима и идеологијама које они представљају.

Мистер Но

Мистер Но, веома популарни ратни ветеран из стрипа, како је сам аутор Серђо Бонели изјавио, настао је према стварном лику којег је видио на једном од својих бројних путовања.

Меланхолични и цинични морнар Корто Малтезе и данас највише привлачи неостварене авантуристе. Уз легендарног Корта никад није досадно – с њим пловимо Карипским и јужним морима, прикрадамо се раме уз раме с људима – леопардима у колонијалној Африци, кријемо се у блатном рову ратом захваћене Европе…

Правдољупци, ипак, више воле Загора. Он је класичан херој, човјек који мрзи неправду и који је свој живот посветио борби против криминалаца и зликоваца најгорег кова.

Као и сваки суперхерој који држи до себе, тако и Загор има свог вјерног помоћника и сапутника Дон Чика.

– Када поредимо стрипове данас и оне од прије 10 година, примјетна је разлика у квалитету штампе, увезу, дистрибуцији, боји… Самим тим, и квалитет стрипа је порастао – истиче Пејић.

Најомиљенији француски стрип је свакако онај који прича о непобједивим Галима, на челу са Астериксом и Обе-ликсом.

Пустоловине у којима учествују ова два јунака временски су постављене у 44. годину прије нове ере. У период у којем је, према историјским изворима, цијела Галија била покорена од стране Римљана.

„Цијела? Не! Једно село непокорних Гала и даље се успјешно одупире освајачу!“ Овом уводном реченицом је у посљедњих 40 година почињало свако издање стрип албума „Астерикс“.

Дугодовштине овог галског двојца преточене су и у два веома успјешна филма француске продукције. Мало пажљивијем читаоцу неће промаћи ни нова издања овог стрипа, која се могу наћи и код нас.

– Понуда стрипова на нашим киосцима и у продавницама је одлична, о чему свједочи чињеница да се све што се појави у земљама региона, за неколико дана појави и код нас. Цијене се крећу од четири до 25 марака за примјерак или албум – каже Зоран Пејић.

Просјечан колекционар, каже он, за стрипове мјесечно издваја око 150 марака. Ипак, много је мање потребно новца, а мало више труда, па да се и будуће генерације интензивније друже са храбрим јунацима са
хартије…

В. Керкез
Б. Трнинић (Крај)

„Глас Српске“

You must be logged in to post a comment Login